Key lime tart

12:49

key lime tart




 Za sve one kojima u ovim snežnim danima nedostaje malo sunca evo jednog ukusnog i osvežavajućeg kolača koji mene podseća na leto. Ne znam zbog čega, da li me limeta i nana podsećaju na ledene čajeve koje po letnjoj vrućini pijemo ili mi sam tart lici na cvetni aranžman u svakom slučaju uvek mi izmami osmeh u ovim hladnim danima.

Recept je preuzet iz knjige Best ever pastry cookbooks autora Catherine Adams.


Za tart je potrebno :
( za 10 osoba)

Testo:
225 gr brašna
115 gr hladnog putera iseckanog na kockice
30 gr prah šećera
2 žumanca
prstohvat soli
30 ml hladne vode

Za fil :
4 jajeta ( razdojite žumance i belance)
400 gr slatkog kondezovanog mleka (za sve one koji ne mogu u svojim prodavnicama pronaći slatko kondezovano mleko recept za kućnu varijantu možete pronaći ovde)
izrendana kora i sok od 3 limete

Za dekoraciju:
ulupana slatka pavlaka, tanko iseckana jedna limeta i mladi izdanci nane

Priprema testa:

Sve sastojke ubacite u multipraktik i kratko mešati (po 2 -3 sekunde pa stati i proveriti i po potrebi ponoviti) dok ne dobijete meko testo. Testo umotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru da se odmara 30 min.
Nakon odmaranja razviti testo na papiru za pečenje u obliku kruga prečnika nekih 30 cm , prebaciti ga u okrugli pleh  za pečenje (moj pleh  je prečnika 26 cm), izbockati viljuškom i  prekriti testo  aluminiskom folijom sa pasuljem (da  se testo ne bi odizalo) i ponovo vratiti u frižider na jos jedno 30 minuta odmaranja.
Testo peći  u zagrejanoj rerni na 200°C 10 minuta, zatim ukloniti aluminisku foliju sa pasuljem i peći jos jedno 10 minuta. Nakon toga testo izvaditi i sipati fil.
Dok se testo peče napraviti fil.

Priprema fila:
Umutiti žumanca dok ne ne postanu kremasta a onda dodati kondezovano mleko.
 Kada se smesa dobro sjedini, dodati sok od limeta i rendanu koricu.Mutiti i dalje dok
se smesa ne zgusne.
U drugoj posudi umutiti belanca dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Tada dodati šecer u prahu i mutiti jos malo. Pažljivo sjediniti  belanca sa smesom od limete i žumanaca.

Dobijeni fil polako sipati u polupečeno testo i vratiti u rernu. Temperaturu smanjiti na 160°C i peći jedno pola sata. Nakon toga tart izvaditi, pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa ga  rashladiti  u frižideru na minumum četiri sata  i  pred služenje dekorisati sa ulupanom pavlakom, listićama nane i kolutićima limete.
Prijatno!


key lime tart

You Might Also Like

2 comments

  1. Ovu tortu cu prvom prilikom da napravim. Jedino nisam sigurna da je kondenzovano mleko koje mogu ovde da nadjem isto kao to sto ti koristis. Ovo je onako bez boje, ali nije slatko...

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, onda to kondezovano mleko nije za ovu tortu. Da nema kod tebe ovo
      http://www.theeasymarket.com/nestle-carnation-sweeted-condensed-milk-14oz.html#.UcaswRXn4jw
      Ako ne nađeš , moraćeš ga napraviti. Za ovu tortu ja sam ga pravila po ovom receptu http://www.coolinarika.com/recept/domace-zasladjeno-kondenzirano-mlijeko/
      I baš se dobro uklopilo. Nije bila preslatka , nego taman. :)

      Delete